Obiad z burakami
Czas na szybki i odżywczy obiad, ale nie masz pomysłu?
Nie szukaj dłużej, przedstawiam 20 minutowy posiłek, który musisz spróbować!
Kasza pęczak z cebulką, tofu wędzonym, burakami i natką pietruszki
Obiad z burakami jest prosty, naprawdę szybki w wykonaniu, a do tego pełen wartości odżywczych.
100g buraków dostarcza między innymi:
- 45 kcal
- 3,1 g błonnika
- 21 mg magnezu
- 14 mg wapnia
- 342 mg fosforu
- 0,43 mg żelaza
- 4,6 mg witaminy C
Na dwie porcje, potrzebne Ci będą:
- 2-3 buraki, mogą być surowe,
jeżeli jednak chcesz zaoszczędzić dużo czasu
to polecam kupić już ugotowane pakowane
próżniowo - 1 kostka tofu wędzonego
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki natki pietruszki
- 100g kaszy pęczak
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- sól i pieprz
Etapy przygotowania:
- Ugotować kaszę.
- Kiedy kasza się gotuje pokroić cebulę, a tofu i buraka zetrzeć na tarce.
Oczywiście można je również pokroić, ale według mnie tarka jest szybsza i daje fajny efekt wiórek. - Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i zeszklić na niej cebulę.
- Do cebuli dodać tofu, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać kilka minut do zarumienienia tofu.
- Dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Zdjąć z ognia.
- Na koniec dodać buraka, wymieszać.
- Przełożyć na talerz, posypać posiekana natką pietruszki.
- Gotowe!
Dzięki obecności buraków, tofu oraz natki pietruszki ten posiłek jest idealny dla osób z niskim poziomem żelaza.
Dlaczego?
Dlatego że wszystkie te składniki zawierają sporą ilość tego żelaza, a natka pietruszki dostarcza również dużą ilość witaminy C.
No ale po co nam ta witamina C?
Żelazo z produktów roślinnych jest niehemowe, to znaczy, że samodzielnie wchłania się
w mniejszym procencie niż żelazo hemowe, pochodzące z produktów odzwierzęcych.
Jest jednak sposób, ab zwiększyć wchłanianie żelaza niehemowego.
Wystarczy dodać do posiłku produkty bogate w witaminę C, która ułatwia jego wchłanianie redukując je do postaci żelaza hemowego.
W jednej porcji tego obiadu z burakami mamy łącznie:
- 6,32 mg żelaza (0,43 mg z buraka, 5,36 mg z tofu, 0,53 mg z natki pietruszki)
- 22,3 mg witaminy C (4,6 mg z buraka, 17,7 mg z natki pietruszki)
Mam nadzieję, że przekonałam was aby spróbować tego przepisu, zarówno dla smaku
jak i dla zawartości żelaza w jednej porcji.
Koniecznie dajcie znać jak Wam smakowało, jeżeli skorzystaliście z przepisu 🙂