Jaglanka z żurawiną
Czyli proste i odżywcze śniadanie
Jaglanka z żurawiną jest banalnie prosta
w przygotowaniu.
Przepis zawiera tylko 4 kroki przygotowania,
z czego wszystko można robić w jednym czasie.
Tak, wiem, trzeba użyć aż dwóch osobnych rondelków…
ale uwierzcie mi że warto.
Krótko mówiąc, ten posiłek jest bardzo wartościowy. Zobaczcie sami.
W przepisie znajdziemy między innymi:
- 149,2 mg magnezu
- 19.7 mg wapnia
- 2,25 mg cynk
- 4,8 ug selenu
Natomiast nie jest to koniec wartości odżywczych, które skrywa w sobie jaglanka z żurawiną.
W całym przepisie, czyli dwóch porcjach jest:
- 3,5 mg żelaza
- 14 mg witaminy C
Spożywając żelazo z produktów roślinnych, czyli żelazo niehemowe, bardzo ważne jest, aby pamiętać
o obecności witaminy C w tym samym posiłku.
Dzięki temu żelazo niehemowe będzie poprawnie zaabsorbowane w jelicie cienkim.
Abyście nie musieli dużo szukać, posiłek pełen roślinnego żelaza znajdziecie tutaj 🙂
Nie przedłużając już bardziej, zaczynajmy.
Jaglanka z żurawiną
Na dwie porcje, lub jedną dużą będzie Ci potrzebne:
- 100g kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
- 100g żurawiny
- pół szklanki wody
- 6 łyżek jogurtu typu skyr
- 10g ok. łyżka posiekanych orzechów (u mnie są to nerkowce)
- Żurawinę umieścić w rondelku i zalać wodą, tak aby lekko przykrywała owoce.
Gotować około 10-15 minut, aż żurawina będzie się rozpadać, a nadmiar wody wyparuje
* jeżeli nie lubisz kwaśnego smaku żurawiny, możesz dodać odrobinę cukru lub słodzika. - W międzyczasie zagotować napój roślinny. Następnie dodać do niego kaszę i gotować około 15 – 20 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały napój.
*Gdyby kasza wchłonęła cały płyn, ale dalej była twarda, wtedy należy dolać trochę więcej napoju roślinnego lub wody i kontynuować gotowanie. - Orzechy posiekać.
- Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki, nałożyć na nią jogurt, ugotowaną żurawinę
i posiekane orzechy.
Ten przepis można modyfikować pod swoje preferencje czy produkty, które obecnie posiadasz w kuchni.
Kilka pomysłów ode mnie:
- Dodaj odżywkę białkową do ugotowanej jaglanki. W ten sposób posiłek będzie bardziej sycący.
- Zetrzyj skórkę z pomarańczy lub cytryny i dodaj pod koniec gotowania do jaglanki.
Dzięki temu jaglanka z żurawiną będzie bardziej aromatyczna. - Dodaj inne owoce, najlepiej mrożone, do gotowanej żurawiny.
Dodatek innych owoców pomoże przełamać intensywny smak żurawiny oraz doda nowego aromatu.
Maliny, truskawki czy borówki świetnie się tutaj sprawdzą. - Użyj ulubionych orzechów, albo masła orzechowego. Orzechy są źródłem tłuszczu w tym posiłku, dlatego warto je uwzględnić, aby posiłek był odpowiednio zbilansowany, a dzięki temu bardziej sycący.
Koniecznie daj znać, jeżeli spróbujesz tego przepisu 🙂