Jaglanka z żurawiną

Jaglanka z żurawiną

Czyli proste i odżywcze śniadanie

 

Jaglanka z żurawiną jest banalnie prosta
w przygotowaniu.

Przepis zawiera tylko 4 kroki przygotowania,
z czego wszystko można robić w jednym czasie.

Tak, wiem, trzeba użyć aż dwóch osobnych rondelków…
ale uwierzcie mi że warto.

Krótko mówiąc, ten posiłek jest bardzo wartościowy. Zobaczcie sami.

W przepisie znajdziemy między innymi:

  • 149,2 mg magnezu
  • 19.7 mg wapnia
  • 2,25 mg cynk
  • 4,8 ug selenu
Żurawina

Natomiast nie jest to koniec wartości odżywczych, które skrywa w sobie jaglanka z żurawiną. 

W całym przepisie, czyli dwóch porcjach jest:

  • 3,5 mg żelaza
  • 14 mg witaminy C

Spożywając żelazo z produktów roślinnych, czyli żelazo niehemowe, bardzo ważne jest, aby pamiętać
o obecności witaminy C w tym samym posiłku.

Dzięki temu żelazo niehemowe będzie poprawnie zaabsorbowane w jelicie cienkim.

Abyście nie musieli dużo szukać, posiłek pełen roślinnego żelaza znajdziecie tutaj 🙂

Nie przedłużając już bardziej, zaczynajmy.

Jaglanka z żurawiną

Na dwie porcje, lub jedną dużą będzie Ci potrzebne:

  • 100g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • 100g żurawiny
  • pół szklanki wody
  • 6 łyżek jogurtu typu skyr
  • 10g ok. łyżka posiekanych orzechów (u mnie są to nerkowce)
Etapy przygotowania
  1. Żurawinę umieścić w rondelku i zalać wodą, tak aby lekko przykrywała owoce.
    Gotować około 10-15 minut, aż żurawina będzie się rozpadać, a nadmiar wody wyparuje
    * jeżeli nie lubisz kwaśnego smaku żurawiny, możesz dodać odrobinę cukru lub słodzika.

  2. W międzyczasie zagotować napój roślinny. Następnie dodać do niego kaszę i gotować około 15 – 20 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały napój.
    *Gdyby kasza wchłonęła cały płyn, ale dalej była twarda, wtedy należy dolać trochę więcej napoju roślinnego lub wody i kontynuować gotowanie.

  3. Orzechy posiekać.

  4. Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki, nałożyć na nią jogurt, ugotowaną żurawinę
    i posiekane orzechy.
żurawina surowa gotowana na wodzie
1
2
4

Ten przepis można modyfikować pod swoje preferencje czy produkty, które obecnie posiadasz w kuchni.

Kilka pomysłów ode mnie:

  1. Dodaj odżywkę białkową do ugotowanej jaglanki. W ten sposób posiłek będzie bardziej sycący.
  2. Zetrzyj skórkę z pomarańczy lub cytryny i dodaj pod koniec gotowania do jaglanki.
    Dzięki temu jaglanka z żurawiną będzie bardziej aromatyczna.
  3. Dodaj inne owoce, najlepiej mrożone, do gotowanej żurawiny.
    Dodatek innych owoców pomoże przełamać intensywny smak żurawiny oraz doda nowego aromatu. 
    Maliny, truskawki czy borówki świetnie się tutaj sprawdzą.
  4. Użyj ulubionych orzechów, albo masła orzechowego. Orzechy są źródłem tłuszczu w tym posiłku, dlatego warto je uwzględnić, aby posiłek był odpowiednio zbilansowany, a dzięki temu bardziej sycący.

Koniecznie daj znać, jeżeli spróbujesz tego przepisu 🙂