Warzywa i owoce sezonowe w listopadzie
Hejka, dziś przychodzę do Was z małą przypominajką jakie warzywa i owoce sezonowe kupować w listopadzie.
Z czym kojarzy wam się jesień? Pewnie z aromatyczną kawą na spacerze w otoczeniu pomarańczowych liści. Może z rozgrzewającymi potrawami w pochmurne dni. Albo z gorącym kakao koniecznie pod kocykiem najlepiej z książką w ręce podczas deszczu za oknem.
Wszystkie te uroki zawdzięczamy właśnie sezonowości, dlatego jeżeli chcemy korzystać z niej najbardziej jak się da, to oprócz jesiennych aktywności warto również odżywiać się sezonowymi produktami.
Dlaczego warto jeść sezonowo?:
- wysoka wartość odżywcza
- najlepszy smak warzyw i owoców
- dbanie o różnorodność diety
- duża dostępność
- stosunkowo niska cena produktów
Dodatkowo produkty sezonowe mogą stanowić inspiracje do próbowania nowych potraw oraz dbania o tworzenie zdrowych nawyków żywieniowych.
Poniżej wypisałam warzywa i owoce sezonowe w listopadzie oraz przykładowe posiłki. Są one nie tylko sezonowe, ale również smaczne i proste w przygotowaniu.
Warzywa sezonowe:
- korzeniowe: buraki, pietruszka, seler, marchew
- kapustne: brukselka, kapusta biała, czerwona,
pekińska i włoska, jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa, - liściaste: szpinak, cykoria, rukola
- cebulowe: cebula, czosnek, por
- inne: dynia, ziemniaki, natka pietruszki,
Owoce sezonowe:
- jabłka, pigwa, gruszki, żurawina
Inne:
- orzechy: włoskie, laskowe
- grzyby: pieczarki, boczniaki i grzyby leśne
- rośliny strączkowe: soja, ciecierzyca, fasola biała
Oto kilka pomysłów na warzywa i owoce sezonowe w listopadzie:
- rozgrzewające zupy krem: np. z dyni lub buraka z dodatkiem ulubionych pestek
- łazanki z białej kapusty z wędzonym tofu – jest to prosta i smaczna opcja na spróbowanie tofu, zwłaszcza jeżeli jeszcze się z nim nie zbyt lubisz 😉
- omlet z gruszką: ponadto warto dodać jogurt i orzechy lub czekoladę
- zapiekanka z pieczarkami, białą fasolą i natką pietruszki
- koktajle owocowo-warzywne: na przykład marchew-jabłko czy gruszka-szpinak-imbir,
najlepiej z dodatkiem nasion siemienia lnianego lub chia na bazie mleka, napoju roślinnego lub ulubionego jogurtu
A Wy, jakie jesienne potrawy lubicie najbardziej?