Warzywa i owoce sezonowe w listopadzie

Warzywa i owoce sezonowe w listopadzie

Hejka, dziś przychodzę do Was z małą przypominajką jakie warzywa i owoce sezonowe  kupować w listopadzie.

Z czym kojarzy wam się jesień? Pewnie z aromatyczną kawą na spacerze w otoczeniu pomarańczowych liści. Może z rozgrzewającymi potrawami w pochmurne dni. Albo z gorącym kakao koniecznie pod kocykiem najlepiej z książką w ręce podczas deszczu za oknem. 

Wszystkie te uroki zawdzięczamy właśnie sezonowości, dlatego jeżeli chcemy korzystać z niej najbardziej jak się da, to oprócz jesiennych aktywności warto również odżywiać się sezonowymi produktami.

Dlaczego warto jeść sezonowo?:
  • wysoka wartość odżywcza
  • najlepszy smak warzyw i owoców
  • dbanie o różnorodność diety
  • duża dostępność
  • stosunkowo niska cena produktów

Dodatkowo produkty sezonowe mogą stanowić inspiracje do próbowania nowych potraw oraz dbania o tworzenie zdrowych nawyków żywieniowych

Poniżej wypisałam warzywa i owoce sezonowe w listopadzie oraz przykładowe posiłki. Są one nie tylko sezonowe, ale również smaczne i proste w przygotowaniu.

Warzywa sezonowe:

  • korzeniowe: buraki, pietruszka, seler, marchew
  • kapustne: brukselka, kapusta biała, czerwona,
    pekińska i włoska, jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa,
  • liściaste: szpinak, cykoria, rukola
  • cebulowe: cebula, czosnek, por
  • inne: dynia, ziemniaki, natka pietruszki, 

Owoce sezonowe:

  • jabłka, pigwa, gruszki, żurawina 

Inne:

  • orzechy: włoskie, laskowe
  • grzyby: pieczarki, boczniaki i grzyby leśne
  • rośliny strączkowe: soja, ciecierzyca, fasola biała
warzywa i owoce sezonowe w listopadzie
Oto kilka pomysłów na warzywa i owoce sezonowe w listopadzie:
  • rozgrzewające zupy krem: np. z dyni lub buraka z dodatkiem ulubionych pestek
  • łazanki z białej kapusty z wędzonym tofu – jest to prosta i smaczna opcja na spróbowanie tofu, zwłaszcza jeżeli jeszcze się z nim nie zbyt lubisz 😉
  • omlet z gruszką: ponadto warto dodać jogurt i orzechy lub czekoladę
  • zapiekanka z pieczarkami, białą fasolą i natką pietruszki
  • koktajle owocowo-warzywne: na przykład marchew-jabłko czy gruszka-szpinak-imbir,
    najlepiej z dodatkiem nasion siemienia lnianego lub chia na bazie mleka, napoju roślinnego lub ulubionego jogurtu

A Wy, jakie jesienne potrawy lubicie najbardziej?